tisdag 28 oktober 2008

Frans Labeeuw - Bissegem


Gerda & Frans Labeeuw
På vår årliga oktober resa till Belgien blev vi presenterade för Frans & Gerda Labeeuw av Emiel Denys på Golden Wing ceremonin. Eftersom jag tidigare översatt en artikel angående hans Stichelbauts var intresset stort för ett slagbesök, vi bestämde tid på måndag morgon runt 09:00.
Frans har åter igen haft en strålande säsong, hans ”Montauban” har ännu en gång fått utmärkelser för sina fina prestationer från Barcelona, så man var ganska nyfiken på besöket.
Måndag morgon parkerar vi bilen på Meensesteenweg 265 i Bissegem, en historisk adress, det var här som Frans far Daniel också levde och hade sitt duvslag.
Fader Daniel som var mycket nära vän med Alois Stichelbaut och som på dennes upphörsauktion köpte 5 duvor.
Dessa duvor är idag grunden till alla Frans nationella toppduvor.
Vi ringer på och efter en stund öppnar Frans, kaffet står redan på bordet och hustrun Gerda kommer in och serverar nybakt kaka.Frans berättar för oss om stamduvorna från hans far, visar oss också ett utklipp över auktionen på Alois Stichelbauts alla duvor.
Efter historiskt duvsnack så glider vi ut till avelsslaget, en fantastisk samling vitala fullblod glider genom våra händer.
När vi kollat färdigt på avelshanarna så visas vi upp till tävlingsslaget som ligger övanför lägenheten, i tre våningar!
En ranglig trappa som håller på att lossna när vi fullvuxna svenskar försöker ta oss upp, tur nog så tar jag tillsammans med Frans hissen upp till översta våningen.
Ett förhållandevis litet antal tävlingsduvor besitter slaget, Frans tävlar uteslutande med hanar. Hannarna som skall tävla från Barcelona får fyra veckor innan ett träningssläpp från Tours 450 km.
Foder är det samma året om, en standardblandning från en lokal försäljare, lite extra linfrö under fällningen och 30 % korn blandas i under vintertiden.
Väl nere på fast mark igen så bjuds vi på mer kaffe och ytterligare någon timme duvsnack innan vi är tvungna att bryta upp från denna förnämliga familj, nya besök väntas!
Vill du veta mera om detta dynamiska slag, klicka här: http://users.belgacom.net/stichelbaut/

Inga kommentarer: